כדי לעשות קצת סדר ניסית לסכם את השלבים בהפקה מוזיקלית מלאה. לכל אחד יש דרך עבודה מעט שונה אבל בגדול התהליך דומה, בכל אופן זה הסדר שמנחה אותי בהפקה של שיר חדש. המטרה הסופית שלקחתי בחשבון היא הפקה של סינגל לרדיו או של שיר בדיסק באיכות הגבוהה ביותר.כתבתי בלשון זכר רק כי זה יותר נוח אז בנות בבקשה לא להיעלב 🙂
1.היכרות ותיאום ציפיות
כשהולכים לעבוד ביחד על יצירה משותפת חשוב קודם להכיר אחד את השני כדי שנדבר באותה שפה.
אני צריך לדעת מה אתה מצפה לשמוע במוזיקה,מה הסגנון המוזיקלי שהכי מתאים לשיר, מה בדיוק אתה רוצה להעביר בשיר, למה בדיוק התכוונת בטקסט ואיך אתה רוצה להגיד את זה.
אם יש לך שיר שכבר הקלטת בסקיצה או שאתה יכול להשמיע לי משהו במקום זה יהיה הכי טוב.
חשוב לי לדעת למה בדיוק אתה מתחבר במוזיקה שאתה אוהב, כדי שאדע מה נותן לך את הדרייב ומה יוציא ממך את המילים בצורה הכי חזקה.
אני אגיד מהצד שלי איך אני שומע את השיר, מה אני חושב שיכול לעבוד הכי טוב ובעיבוד כדי לשרת את הטקסט ואת הביצוע שלך.
2.עבודה על הטקסט והלחן
אם הטקסט מדויק והלחן משלים אותו העבודה שלי כמפיק יותר קלה ואפשר לדלג על השלב הזה..
לפעמים אני שומע שיר ומשהו לא עובד עד הסוף – הטקסט לא מסודר טוב, יש שורות יותר חזקות שכדאי לחזור עליהם יש שורות שאפשר אולי לוותר או לשנות. חשוב מאוד לבדוק שהפזמון הוא מה שנקרא “לפרצוף” – חזק תמציתי וקליט כי זה בעצם מה שמסכם את כל השיר. הלחן צריך לחזק את המילים במקומות הנכונים ואם זה לא קורה בודקים איפה אפשר לשפר.
3.בניית שלד של השיר
קביעת המהירות – נראה באיזה טמפו=מהירות אתה יכול לבצע את השיר בלי שזה יהיה מהר מידי שלא “תבלע מילים” אבל גם לא לאט מידי שזה לא יהיה כבד ומעייף.
נעשה ניסויים ונשמע מה עובד הכי טוב. נסגור את המבנה של השיר מבחינת כמה בתים כמה פזמונים ואיפה צריך מעברים.
4.הקלטת שירה ראשונה
הקלטה שלך שר את השיר על העיבוד. המטרה של ההקלטה הזאת היא לשמוע איך הכל מתחבר ביחד ולקבל תמונה של השיר,
זה נקרא גם הקלטת גייד שירה – כלומר תפקיד מנחה שעוזר לי לסיים את העיבוד כדי שאוכל לשמוע שאין תפקידים שמפריעים לשירה והכול עובד ביחד. זה גם ייתן לך הזדמנות להתרגל למבנה ולטמפו של השיר.
5. עיבוד ראשוני
אחרי שהטקסט הלחן והמבנה סגורים אפשר לעבור לעיבוד. כדי להתחיל אני מחפש קודם את האווירה של השיר ואת הסאונד הכללי – אקוסטי או אלקטרוני, עדין או כסאחיסטי וכו’.
אחר כך נבחר את כלי הנגינה שהכי מתאימים לעיבוד המסוים – מערכת תופים או לופ אלקטרוני או אולי בלי תופים בכלל. גיטרה בס חשמלית או קונטרה בס, פסנתר מלטף או דיסטורשן עצבני.
בד”כ אני מכין לבד סקיצה של העיבוד עם הקלטה של כלים וירטואלים. כלי וירטואלי זו תוכנת מחשב או סינטיסייזר שמדמה סאונד של חליל כינור תופים וכו’. המטרה היא לשמוע את העיבוד של השיר עוד לפני שמזמינים את הנגנים לאולפן. כשאנחנו נפגשים תגיד איך זה נשמע לך מה “עובד” ומה אפשר לשנות.
6.סיום העיבוד והקלטת כלים חיים
בשירים שהעיבוד הוא אלקטרוני העבודה היא בעיקר על הוספה של תפקידי סינטיסייזרים והגדלה הסאונד.
במידה והעיבוד הוא אקוסטי מתחילים את הקלטת הנגנים באולפן.
הרכב הנגנים תלוי בעיבוד שבחרנו אבל בד”כ הסדר הוא כזה –
תופים/כלי הקשה
בס
תפקידי קצב – קלידים,גיטרה אקוסטית וחשמלית,פסנתר
תפקידים מלודיים – כלי נשיפה, כינורות
קולות
7. הקלטת שירה שניה
אחרי שהעיבוד סגור ניפגש כדי להקליט אותך שוב הפעם יותר ברצינות. נשים לב לפרטים הקטנים, איך אתה אומר כל משפט, איך בדיוק אתה שר את הפזמון.
נקליט את השיר 3 או 4 פעמים ככה שאם יש טעויות אני יכול לבחור ולסדר אותם בעריכה.
8.מיקסים
עבודה שלי באולפן. עריכה מוזיקלית של כל התפקידים ביחד כדי שהכל יתחבר וישמע בסוף שיר פיצוץ עם סאונד מטורף. במיקסים אני עובר על כל תפקיד בעיבוד, מתקן טעויות, מגדיל את הסאונד – נותן לצליל עומק ונפח
ומוצא מקום לכל דבר. האתגר הוא שירגישו וישמעו את כל הכלים והתפקידים המוזיקליים אבל שהם גם לא יפריעו אחד לשני או לשירה. אני שם דגש על העריכה של השירה כדי שהזמר ישמע גדול מהחיים- כי זה בעצם המרכז של השיר ועל זה הכל מתבסס.
9.מאסטרינג
זה השלב הסופי בהפקה. לוקחים את השיר הגמור ומבצעים עליו עריכת סאונד אחרונה כדי לשפר עוד את הסאונד הסופי ולהגדיל עוד יותר את השיר.
מאסטרינג זו התמחות מיוחדת ובד”כ אני בוחר ביחד עם הזמר טכנאי מאסטרינג שמתאים לו לסגנון המוזיקלי.
מקווה שעשיתי לכם קצת סדר 🙂
איתי אורן- מפיק מוזיקלי מלחין מעבד ופסנתרן